Problemy z nadwagą diagnozowane są już u niemal 40% Polaków. To statystyka, która nieprzerwanie rośnie od kilkudziesięciu lat. Nie ma zatem nic dziwnego w tym, że coraz więcej osób podejmuje trudy treningu odchudzającego.

Redukcję zbędnych kilogramów można realizować na wiele rozmaitych metod. Nie mniej jednak, większość z nich opiera się na zmianie nawyków żywieniowych i wzmożeniu aktywności fizycznej. Jednym z efektywnych sposobów na spalenie dużej ilości kalorii jest trening rowerowy, czyli innymi słowy – jazda na rowerze.

Jazda na rowerze na odchudzanie, czyli jak połączyć pożyteczne z przyjemnym

Jazda na rowerze to forma aktywności fizycznej, która uskuteczniana jest bardzo często nie tylko w formie treningu, ale także rekreacji. Wycieczki rowerowe są bowiem świetnym sposobem na spędzanie wolnego czasu.

Rzecz jasna, należy rozgraniczyć wycieczkę rowerową od treningu rowerowego. Wszak, jazda na rowerze w obu przypadkach skrajnie różni się tempem, intensywnością, objętością oraz trasą.

Jak jeździć na rowerze, aby schudnąć?
Jazda na rowerze jako trening odchudzający jest uwarunkowana kilkoma istotnymi elementami, a konkretniej:

  • INTENSYWNOŚĆ – wynosić musi 60-80% tętna maksymalnego danej jednostki.
  • OBJĘTOŚĆ – nie może być mniejsza niż 45 minut.
  • TEMPO – uwarunkowane przez intensywność, zazwyczaj 15-25km/h, jednostajne.
  • TEREN JAZDY – prosty, bez wzniesień i zjazdów, nawierzchnia twarda niewyboista.

Jazda na rowerze może stać się efektywnym sposobem na nadwagę tylko i wyłącznie wtedy, gdy spełnimy wyżej wymienione warunki.

Co ważne, trening powinien mieć charakter progresywny (stały wzrost wartości dla objętości oraz tempa jazdy) i być realizowany regularnie. Zaleca się od 3 do 6 treningów tygodniowo.

Warto jednak pamiętać, że trening to nie wszystko. Doskonałym wsparciem będzie zbilansowana i zdrowa dieta oraz suplementacja wspomagająca pracę układu trawiennego.

Zdrowa dieta, czyli co jeść, aby schudnąć?

To, co jemy ma ogromny wpływ na kondycję i pracę naszego organizmu. Coraz bardziej świadome społeczeństwo, decyduje się na radykalne zmiany nawyków żywieniowych i wdrożenie zasad zdrowego odżywiania. Jak zdrowo się odżywiać?

Regularnie

Systematyczne dostarczanie pokarmów pozwoli zwiększyć wydajność procesów trawiennych. Organizm, otrzymując pożywienie o stałych porach, będzie mógł dostosować metabolizm i jego tempo do danych warunków. Warto zadbać o stałą porę posiłków i równe odstępy czasu (sugeruje się jeść co 2-3 godziny).

Częstsze posiłki (mniejsze porcje)

Zdrowa dieta to jadłospis składający się z 5-7 posiłków. Zdecydowanie korzystniej dla naszego systemu pokarmowego jeść częściej, ale w mniejszych porcjach. Wynika to z faktu, iż wówczas organizm będzie na bieżąco wykorzystywał dostarczony materiał i nie będzie musiał odkładać nic na zapas (w postać tłuszczu).

Odpowiedni bilans posiłków

Każdy posiłek powinien być inny. Wszakże, o każdej porze dnia zapotrzebowanie jest inne. Najobfitszym posiłkiem powinno być śniadanie (największe zapotrzebowanie energetyczne), a najmniej kolacja. Bilans wartości zwykle powoli zmniejsza się wraz z upływem dnia. Wyjątkiem mogą być posiłki przed i po treningowe.

Pory poszczególnych posiłków

Regularne spożywanie posiłków to jedno. Czas ich dostarczania to drugie, wszakże istnieje zasada co do czasu przyjmowania śniadania i kolacji. Pierwszy posiłek powinniśmy konsumować najpóźniej godzinę po przebudzeniu, a ostatni – maksymalnie na dwie godziny przed snem.

Pełnowartościowe, zdrowe posiłki

Jakość pożywienia jest absolutnie kluczowa. Warto korzystać z gotowych jadłospisów, opartych na zdrowych produktach i posiłkach. Nie należy wykorzystywać modyfikowanej żywności, ograniczyć półprodukty, napoje gazowane, słodycze, tłuste i ostre potrawy. Pamiętać należy także o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Dzienne spożycie wody nie powinno być mniejsze niż 3 litry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *